Kosten en prijzen

Het is lastig een algemeen beeld te schetsen voor wat betreft de kosten van het aanleggen van een terras is. In ieder geval kunnen we wel melden dat er een verlaagd BTW-tarief geldt voor het ontwerpen en aanleggen van bestratingen en tuinen. Hierdoor betaal je slechts 6% in plaats van 21% BTW over zowel de arbeid als het materiaal. Ook dit jaar is dit regeling verlengd maar zijn er wel enkele aanpassingen geweest. Kijk daarom op de website van de Belastingdienst voor meer informatie hier over.

Verder valt er zoals gezegd weinig over de kosten te melden, dit is immers volledig afhankelijk van je specifieke eisen en wensen. Een simpel terras van 10 m2 met enkel tegels zal uiteraard goedkoper zijn dan een terras van 40 m2 met een mooie vijver, diverse zitmogelijkheden, een trampoline, een strak gazon en diverse exotische stenen en planten.

Een stratenmaker rekent doorgaans een bepaalde prijs per m2 of een prijs per uur. Bij bepaalde stenen in een standaard patroon wordt doorgaans voor de prijs per m2 gekozen, maar zodra er bepaalde motiefjes of andere wensen in beeld komen, kiest de stratenmaker vaker voor een prijs per uur. Voor een richtprijs kun je uitgaan van €40 euro per uur of €20 euro per m2. De kosten voor het materiaal komen daar nog bij. Voor de bekende vierkante koppelstones betaal je zo een €20 euro per m2.

De aanleg voor een kleine tuin zijn vaak goedkoper omdat er relatief weinig planten per m2 worden gebruikt. Bovendien valt dit beter zelf te doen omdat het werk minder zwaar is en planten nog redelijk eenvoudig te verplaatsen zijn; een aangelegd voetpad verleg je immers niet snel.

Offertes van hoveniersbedrijven?
Betaal niet te veel voor je klus en vergelijk de prijzen van verschillende hoveniers. Dit kun je doen door offertes op te vragen via onze offerte pagina.