Vlonder maken

Het maken van een vlonder is een redelijk lastige klus. Allereerst is het van belang exact te weten aan welke eisen de vlonder moet voldoen. Wil je een bestaand oppervlak ombouwen tot vlonder, dan kan de aanschaf van vlondertegels een goede optie zijn. Wil je dat niet of kan dat simpelweg niet, dan dien je te beslissen of de vlonder verhoogd moet zijn of niet. Als de vlonder niet verhoogd hoeft te zijn, kun je de ondergrond egaliseren en de benodigde stabilisatiematerialen aanbrengen en van start gaan met de bouw van de vlonder. Wil je de vlonder verhogen dan zul je een frame moeten maken waarop de vlonder bevestigd kan worden. Let hierbij op dat de vlonder niet verzakt en geheel waterpas is. Let ook op dat er voldoende steunmogelijkheden zijn zodat de vlonder niet doorzakt. Hoe beter het gewicht wordt verspreid, hoe minder snel de vlonder zal verzakken.

Vervolgens kun je de vlonderplanken op het frame aanleggen. Als de vlonder sterk verhoogd is of zich op of langs het water bevindt, doe je er verstandig aan om een hekwerk rond de vlonder te bevestigen. Op die manier voorkom je dat jij, je huisgenoten of gasten in het water vallen of zich bezeren. Houd er ook rekening mee dat vlonders tijdens regen en winterse buien spekglad kunnen worden. Het is daarom verstandig een vlonder een dusdanige plek in de tuin te geven dat je niet altijd over de vlonder heen hoeft te lopen, en dus niet tijdens regen per se over de spiegelgladde vlonder heen hoeft als je even wat uit de schuur of auto wilt halen.

Als je kleine kieren tussen de diverse vlonderplanken laat, kan het water weg. Als dat geen optie is of als je dat niet mooi vindt, dan kun je de vlonder licht laten aflopen naar de tuin- of waterkant zodat het hemelwater afgevoerd kan worden. Aanbevolen wordt een helling van 1%, oftewel 1 cm daling per strekkende meter vlonder.

Vergeet ook niet om worteldoek onder de vlonder te plaatsen. Onder de vlonder is het onmogelijk om onkruid te wieden, waardoor opkomend onkruid slecht te verwijderen is. Het zal zelfs de kleinste kieren tussen de planken weten te vinden, dus vandaar dat worteldoek zeker is aan te bevelen.

Offertes van hoveniersbedrijven?
Betaal niet te veel voor je klus en vergelijk de prijzen van verschillende hoveniers. Dit kun je doen door offertes op te vragen via onze offerte pagina.