Vlonder schoonmaken

Het schoonmaken en schoonhouden van een vlonder kan een hele klus zijn. Als je de vlonder niet goed bijhoudt kan er allerlei mos en algen ontstaan waardoor de vlonder spekglad wordt. Door de vlonder goed schoon te houden kun je dit goed voorkomen.

Een vrij nieuwe vlonder is goed schoon te maken met een hogedrukspuit. Je spuit hiermee alle vuil, mos en algen zo van de planken af waarna de vlonder er weer als nieuw uitziet. Als de vlonder al wat ouder is, dan is dat zeker niet aan te raden. Door dan alsnog met de hogedrukspuit in de weer te gaan spuit je letterlijk het hout eraf en zit je snel met grote gaten en deuken in je vlonder. De vlonder zal daar zeker niet mooier van worden.

Voor de wat oudere vlonders is water en groene zeep vaak ook al erg effectief. Ook bestaan er speciale reinigingsvloeistoffen die voor houten terrassen en vlonders zijn ontwikkeld en de vlonder ook weer grondig kunnen reinigen. Als je de vlonder na reiniging voorziet van een nieuwe olielaag, zal deze er weer helemaal als nieuw uitzien!

Bij een extreem vieze vlonder zou je de vlonder eerst met algenreiniger kunnen schoonmaken. Daarna laat je de vlonder goed drogen om hem vervolgens met schuurpapier goed te schuren. Je zou dit ook eventueel met een schuurmachine kunnen doen. Vervolgens schrob je de vlonder opnieuw en spuit ‘m goed na met een tuinslang. Daarna laat je de vlonder opnieuw goed drogen en vervolgens kun je de vlonder oliën. Ook nu zal de vlonder er weer als nieuw uitzien! Het is wel een heel karwei, maar je moet er wat voor over hebben.

Offertes van hoveniersbedrijven?
Betaal niet te veel voor je klus en vergelijk de prijzen van verschillende hoveniers. Dit kun je doen door offertes op te vragen via onze offerte pagina.